«

»

ápr 05

Mit jelent a föltámadásban hinni

feltámadásHa látod, hogyan dönti le a vihar az erdőket, hogyan rombolja le a földrengés a városokat, hogyan falja föl a tűz a házadat, mondd magadnak: hiszem, hogy az erdő ismét kinő, a föld ismét megnyugszik, és a házamat újra fölépítem. Ha híre jár, hogy háború lesz, és az emberek körülötted halálos rettegéssel félnek, „mert nemzet- nemzet ellen és ország- ország ellen támad” (Mt 24,7), akkor elszánt bátorsággal mondd magadnak: Jézus mindezt előre megmondta nekem, és hozzátette: „Nézzetek föl, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok ideje” (Lk 21,28).

Ha torkonragad a bűn, és úgy véled, hogy megfulladsz és a végét járod, mondd magadnak: Krisztus föltámadt a halálból és újjáalkotta az eget és földet.Ha gyermeked elcsatangol és kalandokat keres ki tudja hol, és te mint apa vagy anya úgy érzed, hogy szertefoszlanak álmaid, mondd magadnak: Gyermekem nem vész el Isten szeme elől, haza fog térni, mert Isten szereti őt. Ha látod, hogy körülötted hogyan alszik ki a szeretet, és olyanok az emberek bűneikben, mint akiknek elment az eszük, és elposványosodnak árulásukban, mondd magadnak: A szakadék fenekére zuhannak, de meg fognak térni, mert Istentől távol nem tud élni az ember. Ha a világ úgy jelenik meg előtted, mint Isten merő veresége, ha torkig vagy a zülléssel, a durvasággal, a terrorral, a háborúval, s mindez tovább szaporodik, és ha a világ káosznak tűnik, mondd magadnak: Jézus meghalt és föltámadt, hogy szabadulást hozzon és üdvössége már jelen van közöttünk. Ha apád vagy anyád, fiad vagy lányod, mennyasszonyod vagy legkedvesebb barátod halálos ágyán fekszik előtted, és te az elválástól való halálos félelemmel tekintesz rájuk, mondd magadnak és mondd nekik: Bátorság, viszontlátjuk egymást Isten országában! Ennyit jelent hinni a föltámadásban. Ezzel még nincs vége.

A föltámadt Krisztusban hinni még mást is jelent. Kalkuttai Teréz anya számára azt jelenti, hogy fölszedje az utcáról a haldoklókat, és számodra, hogy valami hasonlót cselekedj. Martin Luther King számára azt jelenti, hogy dacoljon a halállal, és a te számodra, hogy ugyanígy kockáztasd testvéreidért. Roger Schütz testvér számára azt jelenti, hogy megnyissa a konventet, hogy a világ számára reménységgé legyen, így nyisd meg te is a házadat. Minden misszionárius, aki elmegy az idegenbe, a föltámadásba vetett hit megvalósítója. Minden menhely, amelyet a leprások ápolására rendeznek be, Credo a föltámadásban. Minden békeszerződés a föltámadásba vetett hit ünnepi kinyilvánítása. Minden szolgálat, amelyet elvállalsz, a föltámadásba vetett hit tette. Ha megbocsátasz ellenségednek, ha enni adsz az éhezőnek, ha védelmezed a gyöngét, hiszel a föltámadásban. Ha van bátorságod házasságot kötni, ha elfogadod a világra jövő gyermeket, ha házadat építed, hiszel a föltámadásban. Ha reggel vidáman kelsz föl, ha együtt énekelsz a fölkelő nappal, ha örömmel indulsz munkába, hiszel a föltámadásban. A föltámadásban hinni annyit jelent, hogy bizalommal öleled át az életet, azt jelenti, hogy jót tételezel föl testvéreidről, azt jelenti, hogy nem félsz senkitől. Hinni a föltámadásban azt jelenti, hogy gondolsz arra, hogy Isten az édes jó Atyád, Jézus a testvéred.