«

»

szept 03

Veresegyházon megnyitotta kapuit az új katolikus gimnázium

img18Szeptember 1-je számunkra, akik a Föld északi féltekéjén élünk – még ha már nem is vagyunk diákok – egy új időszak kezdetét jelenti. A Veresegyházi Katolikus Gimnázium közössége számára idén különösen is, hiszen birtokba vehették az iskola új épületét, amit tanévnyitó szentmise és ünnepség keretében adtak át, illetve áldott meg Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Ez a nap az egész város ünnepe – hangzott el többször is az átadáson. És valóban, a szeptemberi dátumot meghazudtoló nyári hőségben nem csak a gimnázium pedagógusai, diákjai és szüleik vettek részt a tanévnyitón. A szentmisét Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye nyolc napja felszentelt új püspöke mutatta be Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök; Csáki Tibor, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója; Molnár Zsolt veresegyházi plébános, valamint a környező települések lelkipásztorai koncelebrálásával. Az ünnepségen jelen volt Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője; Pásztor Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházfinanszírozási, Támogatási Koordinációs és Fejlesztési Főosztályának vezetője, valamint Veresegyház közéleti vezetői, a környező települések polgármesterei, Pest megye egyházi és állami iskoláinak igazgatói, a testvéregyházak képviselői, Zsigmond László építész, Somogyi Veronika belsőépítész, illetve a kivitelező cégek, a Laterex Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. képviselői.

Marton Zsolt a szentmisén felolvasott evangéliumi részlet egyik mondatáról elmélkedett homíliájában: „Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig magát megalázza, azt felmagasztalják” (Lk 14,11). A Jeruzsálem felé tartó Jézus egy vallási vezető házába tér be, ott hangzik el ez a mondat. Ez a vallási vezető a farizeusi kegyességi mozgalomhoz tartozott, mely eredetileg, a babiloni fogság után megújulási mozgalom volt, de Jézus idejében már megmerevedett struktúrává vált. A megyéspüspök szentbeszéde végén azt kérte: „Hívjuk meg együtt Jézust ebbe az iskolába, de ne vendégnek, hanem lakónak!” Ha ő állandó tagja lesz a gimnázium közösségének, minden a legjobban fog menni, a tanulás, a tanítás is, és a szeretet egyre nagyobb lesz. „Ha egy tortát felszeletelünk, minél több részre osztjuk, annál kevesebb jut egy embernek. A jézusi szeretettel éppen fordítva van: minél inkább szétosztjuk, annál több jut mindenkinek. Ezt váltsuk életté itt, a Veresegyházi Katolikus Gimnázium új épületében!”

A szentmise végén Beer Miklós püspök mondott köszönetet Pásztor Bélának, Veresegyház polgármesterének, aki több mint ötven éve vezeti a települést, és a szívén viselte a Veresegyházi Katolikus Gimnázium létrejöttét, majd az iskola otthonának megépülését is. A tanítás 2017 szeptemberében indult a gimnáziumban, ami ideiglenesen a régi városházán kapott helyet.

Beer Miklós úgy fogalmazott, Pásztor Béla különleges karizmát kapott Istentől, amit ő alázattal visel. „Mindaz, ami az elmúlt fél évszázad alatt Veresegyházon történt, rajtad keresztül valósult meg. Egy kis faluból egy csodálatos város épült, ahol élet van, ahol az emberek szeretik egymást, ahol jó élni.” A nyugalmazott megyéspüspök hálája jeléül átadta a polgármesternek Ferenc pápa áldását.

Pásztor Béla megköszönve a kitüntetést és a Szentatya imáit, hangsúlyozta, mindezt a munkát nem egyedül végezte, ő csak egy a sok ember közül. Ez az áldás biztatás a további feladatok elvégzéséhez, és a város minden lakójának szól. „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek” – idézte Ady Endrét a polgármester, hozzátéve: ha lehetőségünk van nagy dolgot csinálni, azt tegyük egymásért, mert abból az egyén is részesedik.

Magyar Kurír