«

»

nov 17

ELKÉSZÜLT A FÓTI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG GONDVISELÉS ÓVODÁJÁNAK ÚJ ÉPÜLETE

fóti06Új épületbe költözik a fóti katolikus óvoda, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök áldott meg az átadó ünnepségen, november 8-án. A Gondviselés Óvoda új, korszerű épületébe 4 csoport, körülbelül 100 gyermek járhat majd. Az óvodások várhatóan egy hónap múlva vehetik birtokba az új csoportszobákat és közösségi tereket.

Az átadó ünnepségnek a fóti katolikus plébániatemplom adott otthont. Dr. Csáki Tibor, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) főigazgatója valódi értéknek és életindításhoz méltó helynek nevezte a katolikus óvodákat. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szülőket, a pedagógusokat és az egyházat – hármas egységnek nevezte, amelyben a nevelésről közösen kell gondolkodni és ez az összefogás nagy segítséget és erőt tud adni ahhoz, hogy a gyermekekből kiegyensúlyozott és boldog felnőtt válhasson.

A magyarság azért tudott megmaradni ezer esztendőn át a Kárpát-medencében, mert erős gyökerekkel kapaszkodik történelmébe, múltjába és kultúrájába – fogalmazott Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, majd hozzátette, ha erős a hitünk, bízunk a kultúránkban és hiszünk a múltunkban, akkor el tudjuk érni a magunk elé tűzött célokat.

A beszédeket követően Sebők Sándor fóti plébános és Szerepi Imréné óvodavezető közösen mondtak köszönetet, mindazoknak, akik bármilyen formában segítették az épület elkészülését tervekkel, anyagi forrással, kivitelezéssel. Ezután az óvodások mutatták be műsorukat.

Az ünnepség az új épület főbejáratánál folytatódott, ahol Marton Zsolt váci megyéspüspök az Evangélium elhangzását követően –Legyetek olyanok, mint a gyerekek! – felszólítással beszélt a gyermeki ártatlanságról és a szeretetteljes függőségről, amely Istent és embert, szülőt és gyermeket kapcsol össze. Hangsúlyozta, az óvoda az első olyan közeg, ahol a gyerekek először találkoznak a társadalommal, családon kívüli közösséggel, amely formálja és felkészíti őket az életre. Beszéde után megáldotta az épületet, majd hivatalosan megnyitották az óvoda kapuit a látogatók előtt. Az ünnepség állófogadással ért véget.

- 1994. szeptember 6-án nyitotta meg kapuit intézményünk, azzal a szándékkal, hogy támogassa a családok keresztény/katolikus szellemiségű nevelőmunkáját. 1997-ben vette át az Óvoda fenntartását a Váci Egyházmegye, azóta szakmailag és anyagilag egyaránt támogatja, gondoskodik az intézmény működéséről. A kezdetben két csoportos óvodánk mára duplájára bővült. Évente 25-30 gyermek megy iskolába, a többség a keresztény szellemiségű helyi Ökumenikus Iskolában kezdik meg tanulmányaikat. Óvodánk 2019-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból minden hónapban megörvendeztetjük a növendékeket valamilyen különleges programmal. Nagy öröm számunkra, hogy kormányzati és fenntartói finanszírozásból elkészült az új óvodaépületünk. A korszerű, uniós előírásoknak megfelelő épületet rövid időn belül birtokba vehetjük, és hálatelt szívvel kezdhetjük meg benne nevelőmunkánkat – nyilatkozta Szerepi Imréné az óvoda vezetője.

 Szöveg: Bölönyi Gabriella Képek: Sebők Rita