«

»

szept 19

VENI SANCTE SPIRITUS

  Ebben a tanévben  két új iskola indult egyházmegyénkben. Veresegyházon Gimnázium, két első osztály 63 fővel. Isaszegen általános iskola, a Péceli iskola tagintézményeként, első második osztály 35 fővel. Vácon a Szent Család óvodában ettől az évtől öt csoport működik. Szeretettel köszöntjük az új intézményeket.
Néhány gondolat a tanévnyitókról:
 Amikor a Bencés szerzetesek Szent István idejében elkezdték az evangélium misszióját, először a földművelésre tanították meg az embereket. Ha nem műveled a földet, parlagon marad. Ehhez, az agrokultúrához kapcsolták a kultúrát, az ember vonatkozásban?  Ha nem műveled magad belülről, parlagon maradsz! A földbe magot vetnek, és termést, hoz. Az ember életében a tudomány, a Szentírás igéi hoznak termést.
 A Bencés szerzetesek tanítottak valami nagyon fontosat. Legyen ritmusa az életednek: „Óra et labora”, imádkozzál és dolgozzál. A nap folyamán törődj belső életeddel. Legyenek ünnepeid, amik megszentelik a hétköznapokat. Legyen ritmusa az életednek, mint az ember lélegzésének. Belélegez (töltekezik) kilélegez (szolgál). A tulipán kinyílik minden reggel, este becsukódik. Ha nem csukódik be,- előbb utóbb szétesik. Az ember testi és szellemi életében ugyanígy van.
 Weöres Sándor írja: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Ezt a létrát kell jól használnunk. Akkor értelmes az életünk, ha tudjuk valamire irányul, célja van.
 Akik reményből élnek: messzebb látnak, akik szeretetből élnek, mélyebben látnak, akik hitből élnek, más fényben látnak.Emberé a munka, Istené az áldás. Ezt az áldást kérjük.
Csáki Tibor főigazgató

Isasz.2